Испания поряза субсидиите за възобновяема енергия

Правителството на Испания, световен лидер в областта на възобновяемата енергия, заяви, че е сключило споразумения с производителите да намали субсидиите за вятърна и слънчева енергия.

Премиите за вятърна енергия ще бъдат намалени с 35% от 1 януари 2013 г., когато изтича настоящата схема, обяви министерството на индустрията в изявление.

Термосоларните централи ще се лишат изгодните ставки, които получават за първата година на експлоатация.

Двете сделки предвиждат още ограничаване на броя на часовете, в които вятърните и термосоларните електроцентрали ще имат право да продават енергията на цени над пазарните.

„Споразумението включва краткосрочни мерки, които ще намалят въздействието на тези технологии върху цените на електроенергията, както и дългосрочни мерки, които ще осигурят бъдещата стабилност за двата сектора,“ се казва в изявлението.

В него се казва, че мерките няма да “застрашат печалбите от съществуващи съоръжения” и ще “носят полза за потребителите”.

Социалистическото правителство на Испания през миналия месец обяви замразяване на цените на електроенергията, блокирайки 4-процентно увеличение, планирано за юли, с цел подпомагане на домакинствата и фирмите да се справят по-добре с икономическа криза в страната.

Испания, заедно с Германия и Дания, е сред трите най-големи производители на вятърна енергия в Европейския съюз чрез компании като Iberdrola Renovables и Gamesa.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*