Български студенти разработиха програма за мониторнг на вредните газове на колите

Наградата в категорията "вградени системи" на Imagine Cup очаква тазгодишния победител

Софтуерна разработка за намаляване на вредните емисии от моторни превозни средства са разработили група български студенти. В рамките на следващите 6 дена разработката ще се състезава в световното софтуерно състезание Imagine Cup 2010.

Трима български младежи са разработили екологично ориентираната система “Green Monitor”. Това е софтуер за следене и отчитане на вредните емисии на автомобила. Особеното в нея е, че отчита всички вредни газове, а не само въглеродния двуокис. Данните се представят на дисплей при водача на превозното средство, така че при излизане извън нормите той да може да предприеме мерки за намаляване на вредните газове.

Българският тим "Крали Марко" представя разработката "Green Monitor" на световното софтуерно състезание Imagine Cup 2010. Това е първият път когато страната ни участва в категорията "вградени системи", където традиционно силни участници са представителите на азиатските страни.

Системата е в състояние да дава съвети на шофьора как да кара, за да намали вредните си емисии. Тя може да констатира наличието на повреда (напр. на катализатора) и да алармира машината да се поправи или закара в сервиз.

“Green monitor” може да се ползва като самостоятелно решение или като корпоративна система за автопарка. На корпоративно равнище може да се внедри – със съответната сървърна част – за да прави генерални статистики за вредните емисии на целия автопарк, да показва графично данните за изменението на различните вредни емисии – по тип, по период или друг критерий. Възможно е да се интегрира с различни системи за управление на автопарка (fleet management), а също и с GPS системи. Oт гледна точка на хардуера системата е съвместима с различни видове сензори и датчици за различни автомобили.

“Green monitor” е до голяма степен готова за внедряване и може да влезе в масово производство, казват създателите й. Tова ще й позволи да е с ниска цена.

Тримата младежи, обединени в отбор под името “Крали Марко”, представят “Green Monitor” на тазгодишното състезание Imagine Cup – международното студентско софтуерно състезание, организирано от Microsoft. Тази година финалът се провежда във Варшава, Полша. Това е осмото поред издание на Imagine Cup. Българите се състезават в категорията “вградени системи” (вградени софтуерни системи – софтуер, създаден да управлява дадено специфично хардуерно устройство, напр. мобилен телефон, GPS навигатор, перална машина и др.)

Наградата в категорията "вградени системи" на Imagine Cup очаква тазгодишния победител

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*