Църкви в САЩ си изкарват сертификати “Energy Star”

Традиционно и модерно се пресичат в енорийската църква Фърст Пари в Масачузетс, в която дърворезби от 18-ти век, вградени в стените, съжителстват с модерния за 21-ви век сертификат за енергийна ефективност “Energy Star”, закачен на входната врата.

“Energy Star” сертификатът, най-често асоцииран с миялни машини и хладилници, но сега той може да се издава и за къщи от американската Агенция за защита на околната среда. Подобен сертификат е достъпен за хиляди църкви в САЩ.

Сред подобренията има такива промени: система за температурен контрол за всяка стая, така че енергията да не се губи в помещения, които не се използват; вентилационна система, която се настройва автоматично според броя на хората вътре чрез измерване на въглеродния диоксид, който намиращите се вътре издирват; нова изолация в помещението за срещи.

Църквите имат все повече интерес към подобрения на ефективността и АЗОС надява те да продължават по този начин да поддържат все същия древен религиозен принцип на добро управление на земята. Това е изцяло духовен проблем, смятат пасторите. Те са на мнение, че запазването на планетата осъзнаването на крехкостта на света, в който живеем, и съхраняването на това божествено творение е тема с централно място в религиозните ценности.

Чрез издаването на зелени сертификати за църквите АЗОС се надава също така да постигне и един друг ефект. Сава дума за това да се покаже на обществото какво може да се направи за подобряване на енергийната ефективност на модерните сгради. Повечето хоа които помагат в църквите, всъщност работят някъде – в училища, хотели и тн. Виждайки подобря

ването на енергийната ефективност в църквите, те могат да се поучат, за да знаят какво би могло да се направи в сградите, и да пренесат положителния опит и знанието . Те могат да приложат наученото и в своите собствени домове.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*