Откриват инсталация за сортиране на отпадъци от стъклени опаковки

Министър Нона Караджова ще открие за експлоатация инсталация за сортиране на отпадъци от стъклени опаковки в софийското село Равно поле (до завод Верила), съобщи МОСВ.

Въвеждането на инсталацията в експлоатация е стъпка към повишаване на ефективността на системата за разделно събиране на отпадъци от опаковки. Инсталациите за сортиране представляват един от ключовите елементи на системата. Тя включва: цветни контейнери, транспортна техника и площадка за сортиране.

В случая събраните в зелените контейнери стъклени отпадъци от опаковки се транспортират до площадката и минават през предварително третиране и отнемане на едрогабаритните примеси – камъни, керамика, хартия, пластмаса и др. Допълнително стъклото преминава през магнитен сепаратор, натрошава се и излиза в готов вид за директно влагане във ваните на стъкларските заводи.

Оборудването на инсталацията позволява получаване на суровина с чистота 99,9%, готова за влагане в производството. Финансирана е от „Екопак България”. Това е 12-ата инсталация за сортиране на отпадъци от опаковки на оползотворяващата организация. Общата инвестиция е 3,8 милиона лева. Годишният й капацитет е 50 000 тона и за обслужването й ще бъдат открити 16 нови работни места.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*