До 2015 година светът ще похарчи $45 млрд. за смарт-грид

Правителства и частни бизнеси по света се очаква да увеличат инвестициите си в технологии за интелигентни електрически мрежи, похарчвайки общо повече от 45 милиарда долара до 2015 г., се казва в нов доклад, публикуван ABI Research.

Интелигентните електрически мрежи са електрически системи с двупосочна комуникация, където и производителите на електричество, и потребителите генерират енергия и тя се разпределя посредством електропреносната инфраструктура с цел подобряване на енергийната ефективност. Интегрирани компютърни системи позволяват контрол в реално време на производството на електроенергия, разпространението й и употребата. Те могат да предупреждават за претоварване на мрежата и дори да уведомяват „умните“ уреди в дома да се самоизключат, за да не спасят мрежата от срив.

Глобалните данни на ABI предвиждат около 41 милиарда щатски долара да бъдат похарчени за инфраструктура за пренос и дистрибуция при смарт-грида, както и 4,8 милиарда долара за смарт-електромери за дома.

„Причината за интензивния всеобщ интерес към интелигентни електро-мрежи е въпрос на навременност и наличност на новите технологии и желанието за ограничаване на потреблението на енергия, според доклада на ABI. „Приложения на умните мрежи: интелигентни измервателни уреди, управление на търсенето, разпределено производство“. „

„Повечето от електрическата инфраструктура, изградена в развития свят, е била построена преди 60 до 80 години. Голяма част от тази инфраструктура е остаряла и с продължаващото нарастване на търсенето на енергия година след година мрежата вече е на път да се окаже неспособна на безопасно и надеждно управление на натоварването“, казва Лари Фишър, изследователски директор на NextGen, поделението на ABI Research, изготвило доклада.

21 милиарда долара ще бъдат изразходвани в световен мащаб за киберсигурност на смарт-грида, прогнозира пък неотдавна Pike Research.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*