Студенти от цял свят разработват интелигентни екологични системи

Екологични софтуерни системи дефилираха на световното студентско софтуерно състезание Imagine Cup 2010 миналата седмица в Полша. Студентските екипи от младежи, следващи инженерни науки, имаха за задача да разработят софтуерни системи, които могат да помогнат на света да се справи с бедността, глада, климатичните промени.

Около 400 студенти от над 70 страни по света се събраха в столицата на Полша – Варшава, от 3 до 9 юли, за да демонстрират най-иновативните софтуерни разработки, създадени с новите развойни инструменти на Microsoft. Дефилето на най-креативните младежки разработки бе същността на международното студентско софтуерно състезание Imagine Cup, което от осем години насам се организира и спонсорира от Microsoft, като всяка година световните финали се провеждат в различна страна по света.

Редица екологични разработки бяха демонстрирани от младежите в категорията „вградени системи“ на световното състезание – много силна състезателна категория, където се представят софтуерни системи за специфични устройства (вграден софтуер – софтуер, който управлява специализирани устройства от типа на музикален плейър, алармена система и др.) В тази надпревара се включиха и българските момчета от отбора „Крали Марко“.

Освен тях към екологията бяха насочили вниманието си и други студентски екипи, разработвали „вградени системи“. Три от тях намериха място на финала, където традиционно се излъчват шестте най-силни отбора в категорията. От тях бяха избрани трите най-добри системи, като отново „зелена“ система взе и първото място.

Корея – RU Gentle (проект-финалист, “ВГРАДЕНИ СИСТЕМИ”)

Система за регистриране на емисиите на въглероден двуокис от автомобилите са разработили младежите от Корея, представящи страната на Imagine Cup тази година. Чрез сензор системата следи отделянето на CO2 от автомобила, на база на което софтуерът подава гласова команда към водача на превозното средство. Тя му препоръчва да коригира начина си на шофиране – с изключение на техническите неизправности най-солидната причина за високите вредни емисии е поведението на шофьора. Системата е предназначена за авто-производители, за фирми с автопарк и за отделни потребители (напр. в страни, където за екологично шофиране могат да се получат данъчни облекчения).

Румъния – EcoMap (проект-финалист, “ВГРАДЕНИ СИСТЕМИ”)

Смарт-метрите са хит тази година на Imagine Cup, но проектът на румънския отбор EcoSynthesis е малко по-различен. EcoMAP (Energy COntrol, Monitoring, Analysis and Predictability) е система, която събира данни за енергийното потребление и похабената енергия в дома, офиса, офис-сградата или дори целия град. Става дума за похабената енергия за работата на електроуреди, които не се използват – монитори, оставени включени през нощта, зарядни устройства за електронни „джаджи“, които отдавна са се заредили и т.н. EcoMap е устройство, което се включва в контакта, а в него се включват съответните уреди – на вид това наподобява таймерите за прекъсване на електрозахранването, които се включват също в контактите. Събирайки и анализирайки данните за навиците при използване на електричеството обаче, системата може не само да изключва уредите, които не се ползват активно, но и да прогнозира бъдещото потребление и да помогне за предотвратяването на претоварвания на мрежата и сривове.

Тайван – Smart Meter (“ВГРАДЕНИ СИСТЕМИ”, I място)

Смарт-метърът, предназначен за дома или офиса, е евтина вградена система, която осигурява детйлна информация за енергийната консумация в дома – кой уред в кой момент колко електричество използва. Лесна за използване, тази програма показва къде кога и кои уреди най-много харчат електроенергия. Имайки такава информация, програмата може и да дава съвети на потребителя как да пести ток, как да промени енергийната ефективност на дома си, като промени потребителските си навици.

Традиционните електромери ни дават малко информация – само колко пари дължим за ток, казват създателите на апарата от отбора SmartME. Електронните електромери, претендиращи да са „смарт“, ни дават информация колко електричество е консумирано по дни, евентуално по различните часови зони и тарифи. SmartMеter обаче дава данни конкретно кои уреди колко харчат по кое време и къде. Всякаква статистика е налична, за да може да потребителят да вземе решение как да подобри потребителските си навици.

България – Green Monitor

Софтуерна разработка за намаляване на вредните емисии от моторни превозни средства разработиха пък българските студенти – Здравко Георгиев, Камен Аврамов и Цветан Шошков. Тримата български младежи са проектирали и създали “Green Monitor” – софтуер за следене и отчитане на вредните емисии на автомобила. Характерно за нея е, че отчита всички видове вредни емисии, т.е. не само CO2. Повече за Green Monitor.

Българският отбор "Крали Марко"

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*