“Green Monitor” търси инвеститор

Ръководителят на отбора "Крали Марко" доц. Иван Евгениев (ляво) и момчетата: Цветан, Камен и Здравко, бяха доволни след отличното си представяне на първата си презентация пред журито на Imagine Cup 2010.

Сензорната технология за отчитане на вредните емисии на автомобилите “Green Monitor”, разработена от талантливите български студенти Камен, Здравко и Цветан, търси своя инвеститор, стана ясно след приключването на световното софтуерно състезание Imagine Cup 2010, организирано от Microsoft.

Ръководителят на отбора "Крали Марко" доц. Иван Евгениев (ляво) и момчетата: Цветан, Камен и Здравко, бяха доволни след отличното си представяне на първата си презентация пред журито на Imagine Cup 2010.

Системата е подходяща за производителите на автомобили и собствениците на големи автопаркове като например спедиторски и дистрибуторски компании, таксиметрови компании, автобусни превозвачи и др.

Преди броени дни Камен Аврамов, Здравко Георгиев и Цветан Шошков от българския отбор „Крали Марко“ се завърнаха от Полша, където представиха разработката си на Imagine Cup и привлякоха вниманието на мнозина посетители на изложението към състезанието. Добре организираната културна програма и възможността за много контакти с други студенти от сродни специалности по света – това са чст от най-силните впечатления от световната надпревара.

„Запознах се с други студенти от други страни и други култури, с преподаватели. Интересно е да общуваш с тях, да сравниш нивото си с тяхното – включително и като начин на мислене“, коментира Здравко след завръщането си в България.

Като много ценен елемент от състезанието момчетата оценяват факта, че са били посетени от независими експерти извън рамките на журиращите специалисти и тези от Microsoft. „Освен с колегите и студентите можеш да комуникираш и с много хора от бизнеса. Можеш да рекламираш проекта си пред тях. Ние се срещнахме с такива хора. Един от тях пожела да ни свърже с фирма, която се интересува от точно такова решение като нашето“, разказва Цветан на път за България. Той, Камен и Здравко предполагат, че най-вероятно ще трябва да потърсят партньор за внедряване в чужбина, тъй като в България автомобилни производители няма, а фирмите с голям автопарк не са склонни да инвестират в ИТ системи.

Междувременно Цветан споделя, че от всички разработки, които е успял да разгледа по време на Imagine Cup 2010 – включително и в други категории – най-силно впечатление у него е оставил проектът на българския отбор IThink. „Това решение наистина е много иновативно и може действително да помогне на много хора в бъдеще. Би било добре да се рекламира повече. Повечето от другите идеи, които видях, бяха предимно в сферата на “imagine”, – разказва Цветан.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*