Гъвкави соларни клетки, навити на руло, покриват покривите

SoloPower, една от многото фирми на световния пазар, които се мъчат да смъкнат надолу цената на слънчевата енергия, представи в понеделник серия гъвкави соларни панели за покриви.

Компанията прави тънкослойни слънчеви клетки от сплав от мед, индий, галий и селен (CIGS), която се нанася върху гъвкави фолио. Първата продуктова линия от този вид е набор от слънчеви панели, предназначени за плоски покриви на комерсиални сгради.

Панелите са по-леки от тези, които са капсулирани в стъкло, и могат да се инсталират по-бързо от други технологии, обяви главният изпълнителен директор на SoloPower Тим Харис. Панелите могат да бъдат фиксирани върху покривите на къщите или да се монтират върху подвижни плоскости, които се завъртат и накланят според посоката на слънчевите лъчи.

Има много компании, които се опитват да направят CIGS панелите по-евтини от традиционната стара технология на силициевите соларни клетки. Самата SoloPower по-рано тази година заяви, че е постигнала 11 процента ефективност при своите панели, което е доста по-добро в сравнение с други производители на CIGS.

За производството на клетките фирмата ползва технология с два притискащи барабана и галваничен процес, което – по думите на фирмата – прави производството икономически конкурентно.

Компанията е в процес на кандидатстване за заем от щатското енергийно министерство с цел разширяване на капацитета на фабриката си.

1 коментар

  1. Zdraveite iskam da znam kakva e cenata na rolkata kolko e kato dulgina shirina
    i kakvisa i parametrite

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*