Европейският ВЕИ сектор остана незасегнат от рецесията

Инсталациите за възобновяема енергия в Европа достигнаха рекордни нива през миналата година и вероятно секторът ще отбележи голям растеж през следващото десетилетие, въпреки бюджетните неволи на европейските правителства. Това еизводът на един нов доклад, публикуван миналата седмица от Съвместния изследователски център на Европейската комисия в Брюксел. Докладът показва, че ръстът няма да бъде забавен от решението на германския парламент да одобри намаляването на ценовите стимули за производство на слънчева енергия, нито от подобни редукции на стимулите за чиста енергия в Испания.

Соларните компании в Германия предупредиха, че предложените намаления на стимулите ще ощетят сектора, но водещият автор на новия доклад, Арнулф Йогер-Валдау, старши учен в Съвместния изследователски център, посочва, че техните предупреждения са преувеличени. „Лобито на соларните фирми е поработило много ефективно при обрисуването на една драматична картина на бъдещето, която обаче е очевидно преувеличение“, казва той. Макар че производителите на слънчеви панели ще бъдат изправени пред предизвикателства, казва той, инсталаторите все пак ще продължават да генерират завидна печалба.

Според доклада, ВЕИ представляват 62% от новите мощности, инсталирани в ЕС през 2009 г. Инсталирани са 10,2 гигавата нови вятърни системи и 5,8 гигавата фотоволтаични панели и соларни термални централи. Планове, представени в Брюксел миналия месец от страните членки на Европейския съюз, потвърждават намерението на ЕС да инсталира още много ВЕИ, с което да повиши използването на възобновяеми източници на енергия в Европа от 8,5% от общото енергийно потребление до 20 процента през 2020 година.

Германия ще продължи да бъде силен пазар след 2010 г., казва Йогер-Валдау, благодарение на новите правила, които осигуряват допълнителни корекции на немските тарифи за изкупуване на чиста енергия и добро темпо за фотоволтаичния бизнес. До 2020 г. Германия ще има 40-50 гигавата слънчеви фотоволтаични системи в експлоатация, което се равнява на около половината от пиковата мощност на всички „стари“ енергийни източници – ядрени, въглищни и газови електроцентрали.

Междувременно докато лидери като Германия и Испания порязват финансовите стимули за чиста енергия, други страни от ЕС страни като Франция, Италия и Обединеното кралство агресивно повишават техните собствени финансови стимули. Обединеното кралство например, което трябва да умножи капацитета на своите ВЕИ петкратно до 15 процента през 2020 г., през април започна предлагане на преференциални цени за производство на енергия от домакинствата и малките предприятия чрез монтаж на слънчеви панели и други малки възобновяеми енергийни системи.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*