Трайков: всяко домакинство трябва да може да се договаря с доставчика на ток

Усилията ни са насочени към създаване на свободен пазар на електроенергията, за да може не само бизнесът, но и всяко отделно домакинство да се договаря с доставчика за цената на електроенергията, която получава. Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков в предаването „Часът на властта“ по БНР вчера. Той отговаря на въпроси на слушатели и експерти за усилията на министерството за привличане на инвеститори и подобряване на бизнес-средата, за дейността на ДКЕВР, за топлофикациите и дяловото разпределение, атомната енергетика и др.

Трайков определи либерализацията на енергийния пазар като ключов фактор за повишаване конкурентоспособността на икономиката.

Приоритет в работата на МИЕТ е разработването на стратегия за привличане на инвеститори, каза Трайков и акцентира върху основните промени в правилника към едноименния закон, който осигурява целенасочена подкрепа за приоритетни сектори, които откриват много нови работни места, регулярни срещи с междуведомствени работни групи за ефективно съдействие на инвеститорите.

Консултантът за АЕЦ „Белене“ ще бъде избран през месец септември, стана ясно от думите на министър Трайков. Той поясни още, че модернизацията на 5 и 6 блок на АЕЦ „Козлодуй“ има за цел да удължи живота на реакторите с 20 години.

По повод преструктурирането на БЕХ министърът поясни, че целта е компаниите от холдинга да се обединят по начин, който позволява ефективно управление, оптимизиране на разходите и най-вече синергии между дружествата.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*