Южна Корея инвестира 1,3 млрд. долара в „зелен фонд“

Южнокорейското правителство обяви, че държавното предприятие Korea Finance Corp (KoFC) ще инвестира 1,5 трилиона вона (1,25 млрд. щ. д.), за да създаде фонд за подпомагане на екологичния бизнес.

Очаква се вноски от частния сектор да помогнат на фонда да достигне 2,4 трилиона вона, посочи служител в Министерството на стратегиите и финансите.

Разходите от фонда ще бъдат насочени главно към предприятията, които участват в проекти за намаляване на вредните емисии и за насърчаване на енергийната ефективност.

Южна Корея, най-бързо растящият в ОИСР замърсител и № 5 в света вносител на петрол, заяви преди година, че ще създаде фонд на стойност 500 милиарда вона чрез държавната „Корейска банка за развитие“ и пенсионните фондове, за да подпомага зелените индустрии. В същото време проектът предвижда и набирането на 2 трилиона вона от частния сектор.

Четвъртата по големина икономика в Азия обеща също така да инвестира 107 трилиона вона, т.е. 2 процента от годишния си БВП, в индустрии, свързани с опазването на околната среда, в рамките на петте години, започващи от 2009 година.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*