Гейтс и Хошла инвестират в ефективни двигатели „EcoMotors“

Ако вярвате, че популярните инвеститори увеличават доверието към тези, в които инвестират, то денят безспорно е щастлив за хората в малката фирма EcoMotors.

Винод Хошла и Бил Гейтс заявиха, че ще инвестират в EcoMotors, за да помогнат на компанията да завърши проектирането и изпитването на своя високоефективен двигател, наречен Opoc. 2-годишната фирма има 18 служители.

Изпълнителният директор Дон Рънкъл коментира, че стойността на инвестицията е 23,5 милиона долара.

Въпреки че напоследък се вдига много шум около електрическите превозни средства, технологиите на EcoMotors са здраво свързани с „традиционната“ механика на двигателите с вътрешно горене. Двигателите Opoc са забележителни с това, че съчетават конвенционален дизайн с два цилиндъра и четири бутала, което увеличава общата ефективност. Бившият изпълнителен директор на Volkswagen Петер Хофбауер, който е замислил този дизайн, заяви, че Opoc може да подобри разхода на гориво с 30 на сто при градско шофиране – и да намали емисиите с толкова. Дружеството твърди, че Opoc могат да осигурят 20-50% подобрение в ефективността на горивото.

Двигателят използва електронно управляван съединител и турбо усилвател, обясни Рънкъл през март по време на конференцията ARPA-E. Като цяло двигателят тежи наполовина спрямо теглото и размера на конвенционалните двигатели, което намалява разходите на гориво с 20 на сто. Такъв двигател може да се използва и в комбинация с електрически двигател при хибридни автомобили, каза шефът.

Бизнес планът на компанията е да лицензира своята технология за производителите на автомобили и на двигатели, като завърши разработка си през 2012 г. Двигателят може да се използва за различни превозни средства и уреди, включително автомобили, камиони и генератори.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*