Експерти: петролният разлив вещае десетилетни изменения на екосистемата

Учените, които изследват въздействията от масивния петролен разлив в Мексиканския залив, се страхуват, че ефектът от злополуката върху мрския живот в околността ще трае няколко десетилетия и ще е „каскаден“. Това би могло да доведе до промяна в цялостната биологична мрежа в Мексиканския залив.

Общо около 400 билогични вида са изложени на риск – от най-малките „петролоядни“ бактерии да скариди и раци, застрашените морски костенурки, кафявите пеликани и кашалотите. Експертите казват, че въздействието от нефта и химическите дисперсанти, използвани за почистването на разлива, вече е налице и изменя хранителната верига, а тепърва този ефект може да нарасне експоненциално.

На ход е един колосален експеримент с околната среда,“ казва Рон Кендъл, директор на Института по околната среда и човешкото здраве в Техническия Университет на Тексас. „Ние вече въздействаме на основата на хранителната верига’, добав той , говорейки за планктона, който осигурява важна храна за рибите, както и миниатюрните скариди в блатата по протежение на залива.

Кендъл, чийто институт изучава тъканни проби от живи и мъртви риби от Мексиканския залив, за да анализира въздействието на разлива, е помогнал в проучването ефектите върху екоситемите от разлива „Ексон Валдез“ през 1989 г. в Аляска.

При разлива „Ексон Валдез“ ограничено количество петрол се изля в морето – около една седемнадесета част от най-скромните оценки за обема на петрола, който избликна от разрушения петролен кладенец в Мексиканския залив.

„Това, с което си имаме работа сега, е толкова по-сложно,“, каза експертът, като отбелязва, че 1,84 милиона галона (7 млн. литра) химически дисперсанти са използвани за борба с разлива, за да се попречи на петрола да достигне бреговете. Това ще създаде драстични проблеми, които никога не могат да бъдат поправени напълно.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*