Над половината от новите енергийни мощности в САЩ и Европа са зелени

Повече от половината от всички новоинсталирани енергийни мощности в САЩ и Европа през миналата година са такива, които използват възобновяеми енергийни източници, като например вятърна и слънчева енергия, обяви REN21 – организация, подкрепяна от Международната агенция по енергетика и ООН.

Миналата година също беше рекордна по отношение на размера на новите зелени енергийни източници, включени към мрежата, отчасти в резултат на новви внедрявания и производство на енергия в развиващите се икономики, включително Бразилия, Индия и Китай.

„През 2009 г. Китай произведе 40% от соларните фотоволтаични системи и 30% от вятърните турбини в световен мащаб,” отчете REN21. Организацията, стартирала през 2005 г., се подкрепя от Международната енергийна агенция, която съветва 28 индустриализирани страни, и от Програмата за околната среда на Организацията на обединените нации.

Въпреки влиянието на финансовата криза и по-ниските цени на петрола, ВЕИ капацитетът нараства с темпове, близки до тези през предходните години: соларните системи бележат ръст от 53%, а вятърната енергия – 32 процента, се казва в доклада.

Свързаните към електропреносната система слънчеви фотоволтаични центрове са се увеличавали с по 60% всяка година през през последното десетилетие, постигайки нарастване сумарно около 100 пъти от 2000 г. насам.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*