От 2012 г. градим хидроенергиен комплекс Горна Арда

До края на годината ще бъде изготвен техническият проект, а в началото на 2012 година очаквам да бъде направена първа копка по изграждането на хидроенергийния комплекс Горна Арда”, заяви министър-председателят Бойко Борисов, който присъства във Виена на официалното подписване на Акционерно споразумение за изграждане и експлоатация на каскадата между ”НЕК” ЕАД и ЕVN AG.

Ще се използва енергия от възобновяеми източници. Австрия е един от най-големите инвеститори в България и подписването на днешния документ е благоприятно и за двете държави. НЕК трябва да възвърне доброто си състояние и да печели достатъчно средства, за да изплати натрупаните по време на управлението на предишното правителство дългове”, допълни премиерът.

Според Борисов, реализацията на проекта ще създаде между 4 000 и 5 000 нови работни места в региона, а около 3 000 души ще бъдат трайно заети след изграждането на обекта. Хидроенергийният комплекс ще осигурява електроенергия за около 100 000 домакинства (за 500 000 души).

Проектът предвижда изграждането на каскада от три нови хидровъзела в горния участък на р. Арда: язовир Мадан (ВЕЦ ”Бял Извор”), язовир Ардино (ВЕЦ ”Ардино”), и язовир Сърница (ВЕЦ ”Китница”.), с обща инсталирана мощност 174.2 МW и средногодишно енергийно производство 440 GWh. Австрийската компания увеличава с два пъти дела си и ще вложи допълнително 1,4 млн. лв. в съоръжението. По този начин ЕVN остава единствен партнъор на Националната електрическа компания, която притежава 70 на сто от проекта.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*