Китай е топ енерго-консуматор, яростно отрича

Китай яростно отрича твърденията, че е най-големият консуматор на енергия в света, надминавайки САЩ в класацията на най-енергоемките икономики.

Преди броени дни Financial Times, позовавайки се на Международната агенция по енергетика, съобщи, че миналата година Китай е „погълнала“ енергия, еквивалентна на 2252 милиона тона нефт, от източници като въглища, нефт, природен газ, хидро- и ядрената енергия. Това е с около 4 процента повече в сравнение със Съединените щати.

Джоу Ксиан, говорител на Националната енергийна администрация на Китай, заяви, че оценката на МАЕ за потреблението на енергия в Китай е твърде висока. В същото време той отказа да предостави алтернативни данни.

Прогнозата на МАЕ, категоричен е говорителят, „може да се използва като отправна точка, но не е много надеждна“.

„Ние вярваме, че МАЕ не разбира напълно ситуацията в Китай, по-специално усилията, направени в Китай за спестяване на енергия, намаляване на емисиите и разработването на нови енергийни източници“, заяви Джоу.

Самата МАЕ предупреди, че данните за използването на енергия за Китай през миналата година все още са предварителни, но тенденцията е ясна.

През 2000 г. Съединените щати, най-голямата икономика в света, са консумирали два пъти повече енергия в сравнение с Китай, но ето че сега Китай, която е третата по големина икономика в света, консумира повече, отколкото САЩ, посочва Financial Times, цитирайки Фатих Бирол, главен икономист на МАЕ.

Изкачването на Китай до началото на класацията е по-бързо, отколкото се очакваше, отчасти защото САЩ изпреварват Китай от гледна точка на подобряване на мерките за енергийна ефективност през последните десет години.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*