Volkswagen „загрява“ за електрическите превозни средства

Миналата година шефовете на Volkswagen започнаха да надничат към електрическите возила. Тази година интересът е малко по-голям.

Д-р Мартин Винтеркорн, изпълнителен директор на конгломерата, който прави всички добре познати Volkswagen-и, Audi-та, Lamborghini-та и Skoda наред с други автомобили – бе на посещение в Пало Алто тази седмица и заяви, че Volkswagen ще играе ключова роля в „електрифицираното шофиране“.

Може би това има връзка и с факта, че през 2009 г. конгломератът нае Мартин Еберхард – съоснователя на Tesla.

Миналия септември на автомобилното изложение във Франкфурт производителят показа едно изцяло електрическо Audi, планирано за 2012 г. и изцяло електрически Volkswagen, наречен E-Up, насрочен за 2013 година. Мениджърите от Volkswagen казаха, че изцяло електрическите модели могат да представляват 1,5 до 2 на сто от продажбите на конгломерата до 2020 година. Няколко месеца по-късно фирмата започна да рекламира хибриден Touareg, планиран за 2011 година.

Тази седмица Винтеркорн заяви, Volkswagen може би ще пусне и електрическа версия на Golf през 2013 г., като по този начин ще добави друг автомобил в линията хибриди и електрически возила. Шефът допълни, че хибридите и електрическите коли могат да представляват 3% от продажбите на корпорацията до 2018 г. Това може да е леко увеличение или намаление в зависимост от това как се разглеждат хибридите. Така или иначе подобна прогноза слага Volkswagen сред „песимистично“ настроените производители. Nissan-Renault наскоро заяви, че десет процента от нейните автомобили ще бъдат електрически до 2020 година. Ford смята, че 25 процента от нейните автомобили ще бъдат хибриди, презареждаеми хибриди или изцяло електрически към 2020 г.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*