Хонда ще пусне електрическа кола на пазара до 2012 г.

Японският производител на автомобили Honda обяви, че възнамерява да започне продажба на превозни средства с ниски въглеродни емисии от 2010 година.

Изпълнителен директор на дружеството Таканобу Ито заяви на пресконференция, че след две години фирмата вече ще присъства на пазара както с електрически, така и с презареждаеми хибридни модели автомобили – на японския и американския пазари.

„Следващите десет години ще са истински тест за оцеляването на Honda. Honda няма бъдеще, ако не постигне значително намаляване на емисиите на CO2“, казва Ито, цитиран от Би Би Си.

Плановете на японския производител за нейните нисковъглеродни автомобили са да проведе демонстрационна програма в САЩ през следващите няколко месеца. В тестването ще вземат участие Станфордският университет, Google и град Торънс в Калифорния.

По-рано тази година Honda започна плахо да настъпва към пазара на електрически превозни средства, обявявайки пускането на електрически скутери. Подтиквана от успеха на Toyota, компанията бързо обяви свои хибридни модели, вторият от които се маркетира като най-евтиният хибрид на местния пазар. През юли обаче фирмата недвусмислено даде да се разбере, че вижда бъдещето си в правенето на нисковъглеродни автомобили.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*