Лансират нов, по-екологичен производствен процес за слънчеви клетки

Производствените камери осигуряват по-бърза изработка на панелите с по-малко ресурс

Една млада фирма за тънкослойни слънчеви панели, отделила се от държавния университет в Колорадо, твърди, че е разработила начин за производство на фотоволтаични модули от кадмиев телурид, които биха могли да бъдат по-евтини от панелите, произведени по процесите, използвани от други производители. Abound Solar е получила и държавна финансова помощ в размер на 400 млн. долара чрез американското министерство на енергетиката.

Производствените камери осигуряват по-бърза изработка на панелите с по-малко ресурс

Заемът е за следващите три години и ще се използва от мениджмънта, за да финансира 12-кратно увеличаване на производствения капацитет на фирмата до 840 мегавата годишно, с което тя се надява да може да се конкурира с лидера в производството на First Solar. Това, което Abound прави, е почти идентично с това, което прави First Solar, – казва В.С. Сампат, професор по машинно инженерство в държавния университет в Колорадо и изобретател на производствения процес на фирмата. – Истински разлика между тях и нас е в начина, по който произвеждаме. Това, което има нужда от пет или шест различни машини (при друг производител), ние го правим в една камера.“
Сампат твърди, че макар фирмата да произвежда по-малък брой клетки, при нейната технология цената на ват е „много близо“ до тази на First Solar. Производителите от този ранг вече говорят за цени от порядъка на 81 цента за ват. “С малко повече обем,ю можем да постигнем още по-ниска цена“, казва Сампат.
Abound е основана преди четири години, но нейият кадмиево-телуриден производствен процес се основава на почти две десетилетия научни изследвания. Две години след нейното отделяне от университета в Колорадо през 2006, компанията получи 150 млн. щ.д. от частни инвеститори, търсещи производител на тънкослойни фотоволтаични модули, който да конкурира First Solar.
Андерс Олсон, заместник-председател на дружеството по научните изследвания и развитието, казва, че всички стъпки от полупоюроводниковото производство са интегрирани в рамките на една част от оборудването. “Вътре в камерата производството преминава през много етапи, но всичко се случва в едно вакуумно пространство… Поставяте стъкло вътре и ще получите завършен полупроводников компонент”.
В резултат на това са елиминирани някои стъпки. Например, няма скъпи и времеемки мокри химически процеси при произвеждането на полупроводниците. Правилната дебелина на словете материал се постига отраз, не се хаби материал и време за изтъняването на пластовете.
Така в крайна сметка се оказва, че производственият процес на младата фирма е по-икономичен, има по-малък “отпечатък” от гледна точка на консумираните ресурси, а и на всичкото отгоре е по-бърз. Изводът е на експертите от Националната лаборатория по възобновяема енергия в САЩ. Те са изчислили, че Abound произвежда един модул за време, което е с половин час по-малко от това на пазарния лидер First Solar.

1 коментар

  1. КАДМИЕВ телурид???
    не беше ли идеята да се намалява кадмия повсеместно?

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*