В САЩ енергийната ефективност на сградите може да спести $41.1 млрд.

Търговските сгради в САЩ имат обща площ от над 79 милиарда квадратни метра и са един от основните консуматори на енергия – и генератори на емисии на въглероден диоксид. Повече от 80% от търговските сгради са на повече от 10 години. Всичко това представлява значителна възможност за подобряване на енергийната ефективност и спестяване на енергия, ако днес се приложат най-добрите практики за модернизация. Според нов доклад на Pike Research, ако всички застроени площи към 2010 г. бъдат включени в една 10-годишна програма за повишаване на енергийната ефективност, икономията на енергия би могла да достигне повече от 41,1 милиарда долара годишно. В същото време според фирмите, които се занимават с чиста енергия, подобна програма би изисквала инвестиция от $22.5 милиарда за 10-годишен период.

Все пак, въпреки тези обещаващи цифри, анализаторите са установили, че действителният пазар за модернизация на сградите и повишаване на енергийната им ефективност представлява само една малка част от потенциалния пазар. “Индустрията, свързана с модернизация на сградите, е изправена пред редица ключови предизвикателства, – казва управляващият директор Клинт Уийлок. – Настоящата финансова криза оказа значително негативно влияние върху инвестициите в недвижима собственост… Финансирането за такива проекти е ограничено”.

Освен това според специалиста най-добрите възможности за модернизация днес са свързани с подобрения на обществените сгради. Те обаче представляват по-малко от 3% от съществуващите търговски площи, а най-големият потенциал за енергийна модернизация – този в частните комерсиални сгради – остава неизползван. Анализаторите очакват, че в рамките на следващите няколко години няколко ключови пазарни бариери ще бъдат преодолени успешно и частният сектор ще ускори модернизацията на комерсиалните сгради към 2014 г. и след това.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*