Соларна лодка поема из Средиземноморието

Катамаран, захранван с енергия единствено от слънцето, потегли от Югоизточното крайбрежие на Испания, започвайки едно морско пътешествие, в което няма да се използват никакви изкопаеми горива.

14-метровият катамаран “WWF Solar”, който тръгна на 14 юли, е част от новата кампания на WWF Испания “Emb?rcate“ (“Качете се на борда”) за насърчаване използването на възобновяеми източници на енергия и опазването на морските екосистеми. Кампанията Emb?rcate ще се провежда по протежение на средиземноморското крайбрежие всяко лято през следващите 3 години.

Пътешествието на соларното корабче започва по същото време, когато лодка от рециклирани пластмасови бутилки прекоси Тихия океан.

WWF Solar” се захранва изцяло от слънцето. Той не използва платно, нито изкопаеми горива. Това е лодка, която не причинява никакво замърсяване – тя не излъчва никакви емисии на въглероден двуокис. “WWF Solar”показва, че ние можем лесно да заменим изкопаемите горива с възобновяеми енергийни източници”, заяви Жозе Луис Гарсия Барас, ръководител на морската програма към WWF Испания.

WWF Solar”и неговият екипаж вече акостираха в градовете Агилас, Масарон и Картаген по югоизточното крайбрежие на Испания, носейки със себе си цял “арсенал” от информация за застрашените местообитания в Средиземноморието и застрашените видове в тях, както и съвети за устойчиво използване на ресурсите в някои от последните бастиони на дивия живот по испанската брегова линия.

Соларната лодка ще посети някои от най-важните крайбрежни райони на Средиземно море през следващите три години, включително защитени морски зона като Кап де Крю Каньон, мястото с най-голяма гъстота на подводни каньони в Средиземното море.

Ние можем да защитим биоразнообразието в региона на Средиземно море по начин, който е полезен и за хората, и за околната среда”, каза Гарсия Варас.

WWF Solar” е снабден с фотоволтаични панели, които покриват неговия 65 кв. м покрив, което позволява на лодката да пътува със средна скорост от 5 възела. Когато е напълно заредена, батерията на корабчето позволява на двигателите да работят в продължение на 90 морски мили, което е равно на две нощи на плаване или около 18 часа.

Това не е първото пътуване на “WWF Solar”. През 2007 г., 5-членен екипаж пропътува разстоянието от Базел, Швейцария до Ню Йорк в един рейс, което стана световен рекорд на Гинес за пресичане на Атлантическия океан с двигател, използващ само възобновяеми енергийни източници. След завършването на историческото плаване създателите на лодката, швейцарската асоциация “Transatlantic 21”, я дари на еко-организацията WWF.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*