GE инвестира в технология за намаляване енергопотреблението на центрове за данни

Системите за охлаждане на центровете за данни са един от най-големите консуматори на енергия

General Electric заяви, че ще инвестира в SynapSense – млада фирма, която разработва система за намаляване на потреблението на енергия в центъра за данни с помощта на безжични датчици. Освен че ще инвестира, GE ще си партнира със SynapSense.

Системите за охлаждане на центровете за данни са един от най-големите консуматори на енергия

С това решение инвестиционното крило на GE – GE Energy Financial Services се присъединява към група инвеститори, които вече са вложили общо 5 милиона долара в калифорнийската SynapSense, която е основана преди четири години. По-рано младата фирма успя да привлече 20 милиона долара от няколко фонда, сред които Emerald Technology Ventures, Sequoia Capital, Robert Bosch Venture Capital и др.

SynapSense е една от няколко компании, които проектират системи за управление на енергията в центровете за данни, използвайки сензори за събиране на данни за околната среда от вътрешността на центровете за данни.

Чрез поставянето на сензори върху раковете и под пода на центровете, операторите могат да добият точна представа за ефективността на охлаждането и да намерят начини да го оптимизират. Охлаждането е един от най-големите оперативни разходи в центровете за данни, така че енергийната ефективност става все по-висок приоритет в изграждането на фирмените компютърни системи. SynapSense твърди, че нейното приложение AdaptiveControl, което събира данни от сензори, може да намали разходите за охлаждане с 20-35 процента.

GE вече използва системата в своите центрове за данни. В своето изявление по повод инвестицията GE заяви, че вложението в SynapSense е едно от усилията на голямата фирма да работи с технологични стартиращи фирми в сферата на цифровата енергия и интелигентните електрически мрежи.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*