Британците ще си броят…. пеперудите

Кафява полска пеперуда

Обществеността на Острова бе приканена да да помогне за проследяването на британската популация от пеперуди, след като природозащитниците предупредиха, че много от местните видове са силно намалели и застрашени.

Кафява полска пеперуда

Голямото пеперудено преброяване“ онлайн е проучване, което има за цел да подобри разбирането за това кои видове най-много се нуждаят от помощ.

Пеперудите са чувствителни към промените в околната среда и се наблюдава срив в броя им през последните три десетилетия. Повече от три четвърти от 59-те вида пеперуди, които обитават Британските острови, са силно намалели, включително полската кафява пеперуда (популярна и в България, вж. снимката).

Проучването се провежда от благотворителната организация „Опазване на пеперудите“ и търговската верига „Marks & Spencer“ като част от нейните корпоративна политика за опазване на околната среда. В рамките на кампанията възрастни и деца са поканени да прекарат 15 минути сред природата – в градини, гори, полета или паркове – между 24 юли и 1 август и да се включат в създаването на пеперудите и дневните молци, които срещнат.

Организаторите се надяват, че проучването ще помогне за изграждане на по-добра представа за съдбата на пеперудите в страната.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*