Санта Лучия: вулканичен остров в търсене на геотермална енергия

На вулканичния остров Санта Лучия ще се използва геотермалната енергия, заровена под Серните Извори и басейните с вряща кал – един уникален опит за разработване на алтернативни енергийни източници в Карибския басейн.

Шефът на енергийната компания Qualibou Energy Inc. заяви, че фирмата е подписала 30-годишен договор с правителството на Санта Лучия за извличане на геотермална енергия в отдалечен район, където кухини, бълващи вулканична пара, са залети вода, загрята от горещите камъни по-долу. Стивън Бейкър, изпълнителен директор на предприятието за възобновяеми енергийни източници, казва, че областта с подземни кухини има потенциал, изчисляван на 30 мегавата, и резерви за още около 140 мегавата.

Договорката с властите в Санта Лучия предвижда старт на сондажите в рамките на 18 месеца.

В момента Санта Лучия добива енергията, която използва, чрез електроцентрали на течно гориво – нещо често срещано в страните от слънчевите Кариби. От години правителствата в региона се опитват да инвестират в алтернативни източници на енергия, но до този момент са постигнали твърде малък напредък.

Роджър Джоузеф, говорител на енергийното дружество на Санта Лучия, заяви, че се надява геотермалнният проект да може да спомогне за намаляване на зависимостта на региона от изкопаемите горива и да даде известна енергийна сигурност на малкия тропически остров северозападно от Барбадос. “Всичката ни енергия се произвежда от петрол, който внасяме. Така че от гледна точка на енергийната сигурност, новият проект ни дава повече възможности,”заяви Джоузеф. Ютилити дружеството се е съгласило да изкупува геотермалната енергия, добивана от Qualibou.

Серните Извори е местност, която се намира близо до вулканите-близнаци на Санта Лучия, определени от ЮНЕСКО за част от Световното културно наследство. Върховете, образувани от изригване преди около 35 милиона години, дават подслон на няколко вида птици, гигантски папрати и диви орхидеи – и са туристически атракции.

Според говорител на правителството, сондажите ще се случват извън зоната, определена за световно културно наследство.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*