Microsoft Hohm се свързва с домашна система за наблюдение на енергоконсумацията

С повишаването на интереса към „смарт“ електромерите и надпреварата между доставчиците става се по-свирепа, а ето, че Microsoft записа още една победа в тази надпревара: нов пакет, включващ Microsoft Hohm, дебютира на щатския пазар, обещавайки на потребителите да им каже повече подробности за техните сметки за електричество – даже повече, отколкото биха искали да знаят.

Microsoft обяви, че нейното уеб-базирано приложение за енергийна ефективност Hohm ще се комплектова с електромер на име „PowerCost Monitor“. Комбинацията, която използва наличните широколентови връзки в домовете, позволява на хората да наблюдават енергийното потребление на дома си през уеб или на настолно устройство за мониторинг.

Повечето уреди за мониторинг на енергийната консумация показват колко електроенергия се използва в една къща в даден момент и колко струва – нещо като измервателно табло за скоростта и цената на километър.

Свързването на Hohm към такъв уред за мониторинг позволява на хората да виждат същата информация в реално време от уеб-устройство, например компютър или смартфон. Показателно е, че позволява на хората да копаем малко по-дълбоко в данните за проследяване на електроенергия за целия ден, или сравнение с всеки следващ период.

За Microsoft това е първата сделка, в рамките на която данни за енергийното потребление ще се вкарват през уред за мониторинг в системата Hohm, първият „набег“ на компанията в сферата на системите за енергийна ефективност на дома. Microsoft се надява да превърне Hohm в нещо като софтуерен център за управление на всичко – от подобрения на енергийната ефективност до създаването на график за зареждането на електрическия автомобил. Конкурентът Google също вече подписа договори с няколко създатели на уреди за енергиен мониторинг, които ще ползват нейния софтуер PowerMeter.

За потребителите, желаещи да получават повече информация от скромните данни за месечната си сметка за тока, подобно развитие е знак за някои от предимствата, изтъквани от защитниците на концепцията за „смарт-грид“, а именно наличието на по-подробна информация за енергийното потребление, при това без да се налага инсталиране на интелигентни измервателни уреди от електроразпределителните дружества.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*