Великобритания дава 43 млн. лири субсидии за електрически автомобили

Новото коалиционно правителство на Великобритания се ангажира да даде 43 милиона лири за период от 18 месеца за субсидиране на въвеждането на на електрически автомобили, обяви днес британското министерство на транспорта.

Британски шофьори ще получат до 5000 лири за покупката на нисковъглероден автомобил. Финансовата помощ ще е достъпна от януари 2011 до март 2012 г.

Размерът на субсидията, с която новото правителство се ангажира, е по-малък от 450-те милиона лири, обещани от предишното правителство на труда, за период от пет години. Въпреки това пресаташето на транспортното ведомство отрече новото правителство да е намалило броя на автомобилите, които може да субсидира. „Няма намаление на финансирането за първите 18 месеца, а за след това програмата ще бъде преразгледана,“ коментираха от прес-службата.

Става дума за до 5000 лири стимул, но не повече от 25 на сто от стойността на автомобила. Отпуснатата сума може да бъде и по-малка от 5000 лири, ако дадена кола бъде пусната на пазара на по-ниска цена. При това положение парите ще стигнат за повече покупки.

Според транспортния секретар, че правителството редовно ще прави преглед на схемата за финансирането, за да гарантира, че Великобритания остава конкурентоспособна и данъкоплатците получават стойност за парите. „Първият преглед ще бъде през януари 2012 г., на този етап ще се определи нивото за следващите години“, добавиха от пресцентъра.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*