Гърция ще инвестира 12 млрд. евро в „зелен растеж“ до 2015

Гърция ще инвестира 12 милиарда евро за екологични и енергийни проекти през следващите пет години, за да укрепи съсипаната си икономика и да създада нови работни места, съобщи Ройтерс.

Проектите, които варират от възобновяеми енергийни източници до градско планиране, могат да привлекат допълнителни 32 милиарда евро от частни фондове и да създадат 192 000 работни места, посочи министърът на околната среда на Гърция – Тина Бирбили.

Гърция трябва да ускори мощно икономическия си растеж, за да се справя с нарастващата безработица и да генерира приходи, с които да плати огромния си дълг след 2012 г. в размер на 110 милиарда евро, получен от ЕС и МВФ.

Министерството се надява, че програмата ще допринесе решително да се справим с рецесията и ще доведе до динамичен икономически растеж“, заяви Бирбили в прес-съобщението.

Повечето публични инвестиции, предвидени в рамките на плана, което прави около 7 млрд. евро, са предназначени за градски подобрения от типа на нови подлези, паркове и пешеходни зони в Атина – претоварената и силно замърсена столицата на страната. Правителството очаква също така частни компании да инвестират общо 14 милиарда евро в енергийни проекти, като например нови газопроводи и терминали за съхранение в Северна Гърция.

Правителството на Гърция вече заяви по-рано тази година, че ще предприеме мерки, за да привлече общо 22 милиарда евро под формата на в енергийни инвестиции в рамките на десетилетие.

Въпреки че Гърция е една от страните с най-много слънце и най-много вятър в Европа, вятърната и слънчевата енергия представляват само 4% от произведеното количество електрическа енергия през 2009 г., в сравнение с повече от 60%, генерирани от изгарянето на лигнитни въглища. Амбицията на Гърция е да повиши дела на възобновяемите енергийни източници до 40% до 2020 година.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*