Нова Каледония: PV централа осигурява енергия за 800-1000 домове

Нова Каледония. На 40 км от морето в Нумеа е разположена фотоволтаична електроцентрала. Заводът има идеална експозиция, тъй като се ползва от естествената вентилация на тази крайбрежна зона и естественото движение на ветровете, благоприятното слънчево греене – над 1900 часа на година, и и ниските обеми валежи – по-малко от 80 мм на година.

10 000 слънчеви панела покриват хълма от изток на запад, покривайки площ от три хектара. С инсталирана мощност от 2.1 MW, заводът е в състояние да вкара в мрежата на Нова Каледония 3 000 000 KWh годишно, което се равнява на потреблението на 800-1000 домове. При това се се избягват вредни емисии, изчислени на 710 тона CO2 годишно.

В Нова Каледония от известно време насам на ход са дискусии за намирането на най-добрата комбинация за осигуряване на енергия за региона. Инсталирането на тази слънчева електроцентрала на първото ниво на острова се дължи на Groupe Tenesol и се управлява от дъщерното му дружество Helios Bay. Този водещ проект в областта на устойчивото развитие е съфинансиран от Европейската инвестиционна банка. На своя сайт ЕИБ представя и филм за фотоволтаичната централа на Нова Каледония (на френски език).

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*