„Мелроуз рисорсиз“ е открила природен газ в район „Каварна изток“

Компанията за проучване, разработка и добив нефт и газ „Мелроуз рисорсиз Плс“ е открила залеж на природен газ с търговско значение при проучвателно сондиране в район „Каварна изток“. То доказва наличие на предполагаеми запаси, но след по-подробни изследвания може да се окаже, че размерът им надвишава първоначалните изчисления.

Структурата „Каварна изток“ се намира близо до платформа „Галата“ и прилежащите газопреработвателни съоръжени в района на Варна, построени от „Мелроуз“. „Каварна изток“ не е голямо, но е третото по ред открито от компанията находище с търговски запаси. Трите заедно имат предполагаем резерв от над 3 милиарда кубически метра природен газ, което е 2,5 пъти повече от първоначалните запаси, изчислявани за находище „Галата“.

След като бъдат свързани със съществуващата инфраструктура, тези находища могат да осигурят до 20% от потреблението на страната за следващите 6 години“, съобщи на пресконференция в МИЕТ министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Той подчерта, че цената на това собствено гориво ще е значително по-ниска и от микса у нас, и от вносния руски газ. Понижението според Трайков ще намали с още около 5-10% допълнително договорените преди десетина дни в „Евксиноград“ по-ниски цени на синьото гориво, което България получава от „Газпром“. Това е напълно в синхрон със стратегията на правителството за максимално оползотворяване на местните ресурси и суровини, подчерта Трайков.

Новооткритото находище може да бъде свързано със съществуващата инфраструктура бързо и ефективно, съобщи ръководството на „Мелроуз“. Намерението на компанията е находището „Каварна изток“ да бъде разработено по методиката, използвана за свързване на находищата „Каварна“ и „Калиакра“ с платформа „Галата“. Дружеството планира дейностите по разработката на тези две находища да започне до месец-месец и половина през тази година. Това ще осигури добив на газ от тях през октомври 2010 г. За да се осъществи това, от изключително значение е полагането на тръбопровода да стане през август, тъй като дейностите не може да се извършват при лоши метеорологични условия. Освен това тръбополагащата баржа има ангажименти по други проекти и следващата възможност да се върне в Черно море е най-рано през лятото на 2011 г.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*