Британски фирми зоват за задължително докладване на CO2 емисиите

Група от предприятия в Обединеното кралство, сред които Aviva, Microsoft и BT, призовават до края на годината в страната да бъде въведено задължително отчитане на въглеродните емисии.

Бизнес групата Aldersgate е написала писмо до бизнес секретаря Винс Кейбъл, призовавайки правителството да превърне отчитането на CO2 емисиите в законово задължение. Към момента почти две трети от най-големите компании във Великобритания отказват да публикуват своите цели за намаляване на въглеродните емисии.

Трудно е да се разбере как зелените амбиции на правителството ще бъдат изпълнени, без наличието на по-стриктно измерване и отчитане на въглеродните емисии, – казва Питър Йънг, председател на Aldersgate и автор на писмото. – Въглеродното отчитане не е административна тежест. Става въпрос за определяне на икономии на разходи и за нови възможности.“

Отчетите на две фирми, публикувани тази седмица, подчертават, че някои от основните нефтени компании са изправени пред разходи в размер на милиарди лири под формата на бъдещи задължения за въглеродни емисии, тъй като цените за търговия с въглеродни емисии растат. Това подчертава необходимостта от задължително докладване, за да бъдат инвеститорите наясно с рисковете.

Правителството на Обединеното кралство трябва да се въведе задължително докладване на въглеродните емисии до 2012 г. съгласно условията на тамошния Закон за изменение на климата.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*