Гръцки активисти искат затваряне на делфинариум в Атина

Група гръцки еко-защитници настоява за затварянето на най-стария делфинариум в южната ни съседка. Активистите призовават училищата да не водят децата там повече, съобщава BBC във видео-репортаж от Атина.

Налице е древна легенда, според която преди хиляди години богът на морето Посейдон превърнал добрите местни рибари в делфини, за да се грижат за морето и да водят изгубените моряци до брега. В древна Атина делфините са били дълбоко почитани, а лошото отношение и убийството на делфин е било престъпление толкова тежко, колкото и убийството на човек.

Атина трябва да се върне към старите си традиции и стандартите от стари времена – и да освободи делфините-заложници, които живеят в делфинариума, настояват активистите. „Живеем в морска страна, морето ни заобикаля от всички страни, не искаме тези животни да живеят в затвор“, казва Олга Кику, говорител на организациите за защита на животните.

Управата на делфинариума твърди, че това е място, което помага за повишаване на осведомеността на хората за делфините. „Това е единственото място, където децата и възрастните могат да научат за делфините и за морските бозайници въобще, – казва Жан Жак Лезьо от делфинаруима „Атика“. – Те не могат да научат това от другаде. Информацията, която поднасяме, за животните, за техния характер, кара хората да станат много по-съпричастни и чувствителни към опасването на природата.“

Това няма нищо общо с образованието, – казва Олга Кику. – Който иска да знае повече за делфините, може да чете и да гледа документални филми. Има много други начини да се наблюдават делфините“. Животните трябва да бъдат освободени и пуснати в открито море, настояват активистите. Те подчертават, че в делфинариума делфините са принудени да играят с топки, да правят забавни номера и по този начин да забавляват публиката – „но делфините не са клоуни, за да ги използват за забавление на публика“, категорични са активистите.

Според управата на зоопарка, делфините са щастливи и радостни на мястото, където живеят. Те не биха оцелели в открито море, ако бъдат освободени, защото са родени и отраснали с човешките грижи. Освен всичко друго отскоро морските животни помагат за грижите за деца-аутисти.

Вижте целия видео-репортаж на BBC (на анлгийски език).

1 коментар

  1. как може да затворият най-стария делфинариум то дори и да не е във българия няма значение

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*