Нощна градина, лунна градина

Восъче / Хоя (Hoya)

Има нещо мистично и романтично в разходката из градина с цъфнали цветя в летните вечери. Лунната светлина хвърля меки отблясъци в полумрака и сенките трептят, сияйно бели цветя нежно се полюляват под милувката на вечерния повей в прегръдката на шепнещата зеленина. Под шушнещите листа и песните на щурците тишината е опияняваща. Белите лилии в езерото са затворили омайните си цветове и спят. Падането на нощта изпълва топлия въздух с аромати, които събуждат сетивата.

Какво е нощна градина?

Нощната градина включва насаждения, чиито цвят, текстура, звуци и аромати създават приятно усещане на човека вечерта. Понякога нощните градини се наричат „лунни градини“.

Това нова мода ли е?

Според статия в сп. „Lifescript“, нощните градини са нещо познато от стари времена: Нощната градина не е нещо ново за съвременния свят. Градините, чиято красота се разкрива под лунната светлина, са били засаждани в средновековна Япония, като са използвани бели или светложълти скали и пясък. Езера с вода улавяли блясъка на луната, а бели хризантеми хвърляли призрачни сенки. През 16 в. Индийският император-могул засаждал зашеметяващо красиви градини, използвайки ароматни и красиви цветя като жасмин, нарцис, лилия – всички в бяло“.

За какво ми е нощна градина?

Хората, които работят по цял ден, напрегнати от натоварените си графици, далеч от дома си и неговия уют, вечер имат нужда от нещо приятно и отпускащо. Те могат да се насладят на красотата на градината, почивайки си. За тези, които искат да „се изключат“ от напрегнатото ежедневие и да се отпуснат във вечерната тишина, нощната градина е идеалното място за релаксиране.

Къде мога да засадя нощна градина?

Посадете растенията на място, където ще ви харесат най-много – където обичате да се разхождате. Ако разполагате с ограничено пространство, дори и дребни саксийни цветя могат да превърнат вечерта в ароматно и нежно преживяване.

Какви растения могат да се засадят за нощна градина? Ето някои идеи:

Люляк (Syringa vulgaris L.)
Влечаща роза, Трендафил (Rosa multiflora)
Хоста (Hosta plantaginea)
Дневна лилия (Hemerocallis spp.)
Лилиум / крем (Lilium hybrid)
Камбанка (Campanula ‘Birch Hybrid’)
Червен бергамот (Monarda didyma)
Тубероза (Polianthes tuberosa)
Маргаритка (Leucanthemum x superbum)
Ирис (Iris)
Юка (Yucca elephantipes)
Мушкато (Pelargonium zonale)
Индрише / лезетра (Pelargonium roseum)
Петуния (Petunia hybrida)
Фрезия (Freesia)
Здравец (Geranium spp.)
Силене, плюскавиче (Silene)
Летен карамфил (Dianthus chinensis)
Аламанда (Allamanda cathartica)
Восъче / Хоя (Hoya)

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*