„Умен прозорец“ блокира топлината и светлината

Прозорци, които могат да се приспособяват към светлината и топлината в околната среда, ще произвежда американска фирма в завод в Мисисипи.

Младата компания Soladigm се финансира от някои авторитетни фондове за рисков капитал, сред които Khosla Ventures. Тя ще произвежда електрохроматични прозорци в завод, в който ще работят около 100 души.

За създаването на „умните прозорци“ фирмата е разработила материал, който се нанася във вид на тънък филм върху стъкло и може да блокира светлината и топлината, осигурявайки ефективен начин за изолация и намаляване на енергийното потребление на сградата.

Продуктът е динамично стъкло – то е като слънчевите очила, които позволяват пропускане в зависимост от светлината, – обяснява главният изпълнителен директор и ветеран в полупроводниковата индустрия Пао Мулпур. – Ние можем да променя оттенъка на стъклото от прозрачно до тъмно, според условията. Можем да контролираме как стъклото се мени в зависимост от светлината, температурата и времето на годината.“

Районът на Мисисипи, избран от фирмата за нейния завод, има „производствена култура“ и е близо до Мемфис, което дава възможност за ефективна доставка на продуктите. Дружеството е подкрепено с 40 млн. долара държавна субсидия и се очаква да набере 130 милиона долара от частни фондове.

Автоматично тониращите се стъклени изделия са в процес на разработване от години, но до момента не са намерили широко приложение. Soladigm използва различни тънкослойни материали, с които покрива стъклото, за да е по-ефективно при блокирането на топлината в сравнение с други материали. Това става ясно от патент на Soladigm, разкрит от изданието Nano Patents. Според информацията за патента, електрохроматичното стъкло на компанията използва сплави, които включват химическите елементи антимон или други неблагородни метали или литиеви сплави.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*