Изолация на дома с материали от природата

Жега или студ – и в двата случая изолацията на дома помага да се спасим от природната стихия и да запазим домашния уют. Интересно е да се знае, че има много различни варианти изолация, като някои варианти са много по-екологични от общоприетите методи (фибран, стиропор и др).

Ето някои идеи за изолационни материали, които са съвсем екологични, защото са от природни материали. Дори и да сметнете, че не стават за сериозна изолация на дома, без съмнение могат да свършат отлична работа в някои случаи.

Стари дънки

Милиони чифтове дънки се продават всяка година и милиони чифтове заминават на боклука. В САЩ обаче рециклираният деним – платът, от който се шият дънките – се използва в много изолационни материали. Не само че денимът е по-екологичен материал, но и ще спестите на природата известно количество отпадък.

Всъщност, всякакви стари дрехи от натурални тъкани могат да послужат за изолация – вълна, памук и др.

Пясък

Пясъкът е възобновяем ресурс и дори някои фирми го използват активно за изолация на дома. Те комбинират пясък с рециклирано стъкло, създавайки екологична изолация, а в някои страни подобен материал може дори да има сертификат за екологичност.

Слама

Балите със слама са съвсем природен материал за изолация, при това много лесен за намиране – и евтин. Освен че има отлични изолационни качества, сламата е също така възобновяем източник в буквалния смисъл, не съдържа каквито и да било вредни елементи и отровни химикали, каквито се намират в повечето изолационни плоскости.

Сламата не случайно е използвана при изграждането на старите къщи, зидани от дървени греди и земя.

Хартия

някои западни фирми са се научили да като предлагат хартиена изолация, направена от рециклирана хартия. Подобно на старите дънки и това е метод с двоен екологичен ефект – хем служи за изолация, хем намалява обема на боклука, който отива на сметището.

Може би ще се изненадате да узнаете, че в някои стари селски къщи е направена чудесна топлоизолация от подобен материал – а именно, от стари кори от яйца.

Зеленина

Модата на външното озеленяване като че ли набира скорост, но това явление не е новост. Красотата без съмнение е един от най-осезаемите ефекти от зелените фасади. Еко-ентусиастите обаче настояват и, че растителността по външните стени играе ролята на изолация. Особено това важи за летните жеги, когато сянката от растенията може да запази помещенията в сградата по-хладни. Разликата може да достигне 4-5 градуса спрямо външната температура.

Ако тази идея ви харесва, прочетете повече за зелените фасади и живите стени.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*